13-preptember

Minister Schultz: Nederland is niet voorbereid op een overstroming

“Als je je voorstelt dat er in de Randstad wat zou gebeuren – Westenwind samen met vloedgolf en het komt de Randstad in – dan kunnen wij maar 15% van de mensen die daar woont evacueren. 85% moet zichzelf zien te redden. En waar ga je heen? De wegen staan onder water.” Aldus minister Melanie Schultz van Haegen bij het tv-programma WNL op Zondag (uitzending 13 september 2o15, vanaf 23’57”).

We gaan in de diepste polders wonen en denken dat het nooit misgaat

Schultz: “We zijn de meest veilige delta in de wereld. We doen er ook alles aan om ons te beschermen. […] Maar als de natuur nou een keer sterker is, dan moet je ook wel mensen beetje wijs hebben gemaakt over wat je dan eigenlijk moet doen.”

Overstroomik.nl

Via de website overstroomik.nl kan je zelf nagaan tot hoe hoog het water bij jou kan komen als het misgaat aan de kant van de dijken. “Nadenken waar heb ik mijn spullen staan die ik nodig heb mocht er een keer iets misgaan. Maar belangrijker is: welke weg kan ik eigenlijk nog gebruiken? Want de meeste snelwegen staan onder water,” aldus Schultz bij WNL op Zondag.

Tip: Presentator Rick Nieman voegt hier nog aan toe, door van zijn bezoek aan een museum in New Orleans over orkaan Katrina: Zorg dat je een bijl op zolder hebt liggen, mocht je je huis via het dak moeten verlaten.

Meer info: