14-preptember

Breng je omgeving in kaart

Vlak na grote rampen is steeds gebleken dat vooral de buren de eerste hulpverleners waren. Bouw daarom een netwerk op met je nabije buren (wie zijn het en wie zou wat kunnen doen?). Maar ook de kennis van de omgeving van groot belang is geweest voor het vermogen om te kunnen overleven na een ramp. Het is dus belangrijk om antwoord te kunnen geven op de volgende vragen: Waar zitten de boeren? Waar is een meertje (water en vis)? Wie wonen er allemaal in de buurt en waar kan je schuilen? Waar zijn er gevaren, van industrie e.d.? Wat is je overstromingsrisico?

Wat overigens ook leuk is, is het verkennen van je omgeving via Google maps, vooral dan met de satelliet informatie erbij. Van boven ziet de wereld er heel anders uit en kom je misschien tot verrassende ontdekkingen. Kijk dan ook eens waar zich winkels bevinden net buiten jouw buurt; handig om te weten wanneer de winkels in jouw eigen buurt gesloten blijven of al leeg zijn.

Voor gevorderden

Mocht je nog meer over dit onderwerp willen weten: Elke veiligheidsregio heeft een ‘regionaal risico profiel‘ gemaakt. Soms is die info ook te vinden via de website van je eigen gemeente. Want elke regio heeft zijn eigen risico’s. Dat is geen literatuur die je voor de lol in het weekend leest, maar de kennis ervan zou zomaar eens toch van pas kunnen komen.