19preptember

Redt de democratie #geenpeil

Voorbereiden is vooruit kijken. Nu stilstaan bij wat je op een later moment nodig zal hebben. Dat geldt niet enkel voor pleisters en drinkwater, maar ook voor burgerrechten en democratie.

Politici krijgen steeds voor een jaar of vier de opdracht om het land te besturen. Daarbij moeten ze er rekening mee houden dat ze na die periode het stokje moeten overdragen aan een nieuwe lichting. Wat ze tijdens hun regeer periode dus in ieder geval nooit mogen doen is voor onbepaalde tijd rechten, macht en zeggenschap overdragen aan een andere entiteit, wanneer dat niet door een volgende regering ongedaan kan worden gemaakt. Kortom, de eigen soevereiniteit beperken.

In het internationaal recht is soevereiniteit een belangrijk concept, omdat het gaat om het respect voor elkaars grenzen en het recht om gezag uit te oefenen binnen de grenzen van een nationale staat, het zelfbeschikkingsrecht. Dit betekent dat een andere staat niet het recht heeft zich te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden en zich onthoudt van agressie tegen de soevereine staat. Soevereiniteit betekent ook dat een soevereine staat geen enkel gezag over een andere soevereine staat uit kan oefenen.
– Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Soevereiniteit

Nu voelt dit mogelijk voor de korte termijn niet als een probleem. Maar bij zaken als overdracht van soevereiniteit en burgerrechten moet je naar de toekomst kijken. Het uit verschillende invalshoeken bekijken of er situaties kunnen zijn dat je enorm spijt kan krijgen dat je van bepaalde rechten afstand hebt gedaan. Door je daar nu op voor te bereiden kan je hopelijk mogelijke drama’s in de toekomst voorkomen. De toekomstige generaties zullen je dankbaar zijn!

Ik dit kader is het een verstandige voorbereiding om nú de oproep van #geenpeil te ondertekenen op geenpeil.nl.

GeenPeil-728x90

Er is momenteel een generatie politici in Europa die ongetwijfeld het beste met ons-het-volk voorheeft, maar iets teveel vindt dat we beter niet zelf kunnen nadenken en hen carte blanche geven. Daarmee bedreiging ze onze soevereiniteit en is het minste wat we kunnen doen is even laten horen dat wel op de tent mogen passen, maar het niet in hun hoofd moeten halen deze aan anderen te verpatsen.

LTFlyerJuncker2

LTFlyerPechtold1

LTFlyerVerhofstadt